Gólya Kisokos

 

 

Kedves Elsőévesek!

 

Nagy szeretettel köszöntünk Téged az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói között!

 

Ezt a levelet azért küldjük, hogy segítsük a tanulmányaitok elkezdését, és hogy a lehető legtöbb hasznos információval ellássunk titeket.

Alább általános információk olvashatóak, többet a különböző szakokról bővebben olvashattok az alapszakok között.

 


Tartalom:
 

Egyetemünkről | Az ELTE TTK HÖK | A félév menete | Ösztöndíjak | Kollégium | Rendezvények | Információ | Korrepetálások | Tudományos élet | Sportélet | Szolgáltatások | Ügyintézés | Ki-kicsoda | Tudj meg többet az alapszakodról

 


 


Egyetemünkről

 

Az ELTE-t 1635-ben alapította Pázmány Péter esztergomi érsek Nagyszombat városában (Akkor természetesen még nem így hívták). Az Egyetem azóta folyamatosan működik, Magyarország vezető felsőoktatási intézménye.

 

A Természettudományi Kar 1949. május 16-án jött létre, de az itt folyó képzések korábban is jelen voltak az Egyetemen. Ma a TTK hallgatói 7 alap- és 15 mesterszakos képzés és a tetszőleges szakpárú osztatlan tanárképzés közül választhatnak.

 

A Természettudományi Kar a Lágymányosi Campuson foglal helyet. Itt intézhetik tanulmányi ügyeiket azok, akiknek alapkara az ELTE TTK, itt tartják meg a természettudományos képzéshez kapcsolódó kurzusokat. A Lágymányosi Campus jól megközelíthető tömegközlekedéssel, adott a parkolási lehetőség is.

 


 


Az ELTE TTK HÖK

 

Az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzat a TTK-s hallgatók érdekképviseleti szervezete. Legfőbb feladata a hallgatói érdekképviselet, és a hallgatóknak történő segítségnyújtás. Ez utóbbi céljából jött létre ez az összefoglaló üzenet is, amely reményeink szerint minden fontos információt tartalmaz. Amennyiben kérdésed merülne fel, keress minket bizalommal.

 

Bizonyára nemsokára felveszed a kapcsolatot a mentoroddal. A mentorrendszer feladata, hogy egy felkészült mentorcsapat várjon téged, akik bármiben segítséget tudnak majd nyújtani az egyetemi éveid megkezdésében.

 


 


A 2016/2017-es tanév őszi félévének menete

 

Itt vázlatosan megtalálhatod a félév menetét, a fontos határidőket.

 


A regisztrációs hét

 

 • Beiratkozás:

A beiratkozás időpontja szakonként és képzésenként eltérő. Minden információt részletesen megtalálsz a beiratkozásról itt.

 

 • I. éves hallgatók eskütétele és dékáni kézfogó:

A dékáni kézfogó 2016. szeptember 5-én lesz, ezen alkalom ELTE-s sajátosság. A megjelenés nem kötelező, de ajánlott, mivel ezen kívül nem sok esély adódik személyesen kezet fogni a az ELTE TTK Dékánjával. Kézfogóhoz alkalomhoz illően öltözz fel, és a kézfogáshoz hozz magaddal fehér kesztyűt!

 

 • Kritériumdolgozatok:

Az ELTE Természettudományi Karán az alapszakokon és az osztatlan tanárképzési szakokon a tantervben meghatározott egy vagy több tárgyból úgynevezett kritériumtárgyat kell teljesíteni.

A kritériumtárgy célja a középiskolában szerzett ismeretek ellenőrzése, illetve az esetleges hiányok pótlása. A kritériumtárgyakról a részletes tudnivalókat itt találhatod meg.

 

 • Tárgyfelvétel:

MInden tantárgyat, amit el kívántok végezni, szükséges előzetesen, a kurzusfelvételi időszakok valamelyikében felvenni. Erről részletes ismertető itt található.

 


 


Rendszeres ösztöndíjakkal kapcsolatos tudnivalók

 

 • Rendszeres szociális ösztöndíj:

A rendszeres szociális támogatás (ismertebb nevén a „szoctám”) a hallgató szociális helyzete (családtagok keresete, testvérek száma stb.) alapján igényelhető. A pályázat részleteiről, szükséges igazolásformákról az infókat itt találod.

 

 • Tanulmányi ösztöndíj:

A tanulmányi ösztöndíjjal semmi teendőd nincs, a második félévtől a tanulmányi eredmények függvényében automatikusan jár.

 

 • További rendszeres ösztöndíjak:

Aktív közéleti, tudományos, szakmai és sport tevékenységért is lehet ösztöndíjra pályázni.

 

 

Egyszeri ösztöndíjakkal kapcsolatos tudnivalók

 

 • Alaptámogatás:

A rászorulók beiskolázási terheinek enyhítésére kiírt ösztöndíj forma. A támogatásra az jogosult, aki először létesít felsőoktatási hallgatói jogviszonyt az adott félévében, az adott képzési szinten (Bsc/Ba/MSc/Ma/OTAK), államilag támogatott, aktív hallgatói jogviszonyt létesít és eléri a rendszeres szociális támogatás ponthatárát.

 

 • Rendkívüli- és egyszeri ösztöndíjak:

Adott esetben lehet rendkívüli ösztöndíjat igényelni, a szociális helyzetben bekövetkező változás esetén. Egyszeri ösztöndíj igényelhető sport, tudományos és kulturális, szakmai tevékenység után, amelyekről az osztondij.elte.hu oldalon tudsz több információt szerezni.

 

 • Külföldi ösztöndíjak

A külföldi ösztöndíjak lehetőséget nyújtanak külföldi tanulmányokon való részvételre. Ilyen programok az Erasmus, CEEPUS, Comenius, de a fenti linken további lehetőségeket is felsorakoztatunk.

 


 


Kollégium

 

A kollégiumok az arra rászoruló hallgatók lakhatását oldja meg, valamint a szakkollégiumok kiváló lehetőséget nyújtanak a tehetségünk kamatoztatására.

 

Kollégiumok, kollégiumi jelentkezés

 


 


Év eleji rendezvények

 

A Fizikus Gólyatábor sok szeretettel várja a fizikus és fizika-tanári szakos hallgatókat idén is.


A Geo-Bio gólyatábor Bódvarákón várja a biológia, földrajz, földtudományi és környezettudományi szakra felvett hallgatókat, valamint az ide tartozó tanárszakosokat.

 

A GyógyMatek GT a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Természettudományi Kar matematika szakterületének közös gólyatábora, amely szeretettel vár minden matematika alap, mesterszakos, vagy tanárszakos, frissen felvett hallgatót! :) Minden bővebb információt megtaláltok honlapunkon, és a Facebook oldalunkon.

 

A Kémia Gólyatábor idén Csillebércen kerül megrendezésre, ahol szeretettel várunk minden frissen felvett kémiás illetve tanár szakos diákot. Bővebb információkért keressétek Facebook eseményünket.

 

A Tanári Napok keretein belül a mostani tanárok köszöntik a leendő tanárokat. A szervezők várnak szeretettel minden elsőéves osztatlan tanárszakos hallgatót.

 

 • Gólyahajó

A gólyatáborok után az első nagy rendezvény, amelyen a Bárczisokkal közösen megszálljuk az Európa hajót és bulizunk egy jót. Várható időpont: 2016. szeptember 16. (péntek)

 

 • Gólyabál

Évről-évre megrendezésre kerül a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Természettudományi Kar közös szervezésű bálja. Hagyományosan a lágymányosi kampuszon.Várható időpont: 2016 október

 

 • Szakos rendezvények, avatók

Minden szaknak, szakterületnek lesznek külön gólyaavatóik, gólyatábori afterpartyjaik. Ezekről a TTK HÖK és a szakterületi csoportok oldalain, valamint a facebookon is informálódhattok.

 


Ahonnan a későbbiekben is információhoz juthatsz:

 

 • [TTK-Info]

A [TTK-Info] levél eléréséhez semmit nem kell tenned, csak figyelned a postafiókodat. Ez a kb. havonta érkező hírlevél tartalmaz minden olyan információt, ami kiemelten fontos az egyetemi életben.

 

 • Évfolyamlisták

Az évfolyamlista egy olyan levelezési lista, amin az egész évfolyam rajta van, illetve tagjaik még a mentorok, egyes tisztségviselők. Itt tájékozódhattok a napi eseményekről, rendezvényekről. Ezen túl könnyen kommunikálhattok évfolyamtársaitokkal. Ha más címmel szeretnél felkerülni a listára, a szakterületi koordinátorodat keresheted.

 

 • HÖK honlap

A Hallgatói Önkormányzat hivatalos oldala, melyen minden szükséges információ megtalálható, amit tanulmányaid megkezdéséhez, s az egyetemi élethez tudnod kell. Emellett napi rendszerességgel frissül aktuális tanulmányi, szociális, pályázati, tudományos, sport, kulturális és egyéb hírekkel.

 

 • Facebook

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, lájkold be az oldalunkat amin megtekinthetőek a TTK HÖK honlapjára felvitt hírek is. Emellett pedig további lényegesebbnél lényegesebb egyetemi csoportok híreit szoktuk itt megosztani.

 

 • Tétékás Nyúz

A Tétékás Nyúz a TTK kari lapja, amelyből értesülhetsz a legjobb bulikról, tudományos rendezvényekről, oktatásügyi változtatásokról, az Egyetemet és Kart érintő történésekről valamint különböző testületi ülések hallgatókat érintő döntéseiről is. Az újság minden héten szerdán jelenik meg és a fent felsorolt fontos információkon kívül szórakoztató és tudományos cikkeket is tartalmaz, keressétek bátran az egyetem folyosóin vagy a Hallgatói Irodákban!

 

 • Szakterületek, évfolyamok

Sok olyan hír és információ is szükséges lehet, ami kifejezetten a Te évfolyamod, a Te szaktársaid számára hasznos igazán. Ezeket a szakterületek honlapjain és facebook oldalain találhatod meg. Könnyen és gyorsan kommunikálhatsz évfolyamtársaiddal a hivatalos évfolyam facebook-csoportokban, ahol a mentoraid ügyelnek arra, hogy hiteles információkhoz juss. Ezeket összegyűjtve itt találod.

 


 


Korrepetálások

 

Az egyetemen sok új tananyaggal és követelménnyel kell a hallgatóknak megbirkózni.

Ehhez nyújtanak segítséget a különböző csoportos korrepetálások, melyek minden hallgató számára ingyenesen elérhetőek. Több szakterületen is található ilyen korrepetálás, melyre a kar valamennyi hallgatóját várják a korrepetítoraik.

 

 


 


Tudományos élet az ELTE TTK-n

 

 • Szakkollégiumok

Két ELTE-s szakkollégiumban laknak TTK-sok. Mind a Bolyai Szakkollégium, mind az Eötvös Collégium várja azon elhivatott elsőéveseket, akik a tanulás mellett kutatást is kívánnak folytatni és szeretnének egy inspiráló közeghez tartozni.

 

 • Tudományos rendezvények, előadássorozatok

Az egyetem számos programot kínál a hallgatók tudásának bővítésére, a reguláris előadásokon felül is. Állandó előadássorozataink az Alkímia ma, mely a kémia érdekes problémáit tárgyalja, és az atomoktól a csillagokig, mely a fizika egy-egy érdekes területére kalauzolja el a hallgatóságot. A földrajz földtudomány iránt érdeklődő hallgatóknak ajánljuk a Földrajzos Klub előadásait. Az előadások mindenki számára nyitottak. A rendszeres előadásokról, és az esetleges speciális tudományos programokról bővebb információ a HÖK honlapján, a szakos honlapokon és az előadássorozatok honlapjain található. A programokra a TTK összes hallgatóját, érdeklődőket, középiskolásokat is várnak a szervezők.

 

 


 


Sportélet az ELTE TTK-n

 

Akárcsak az egyetem falain belül, a sportpályákon is megtapasztalhatjátok az ELTE-hangulatot! A BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club) sok-sok éve várja a sportolni vágyókat hobbi és versenyszinten egyaránt.

 

 • Sportolási lehetőségek

Sportolhattok kreditért, ami azt jelenti, hogy kurzus formájában járhatsz általános testnevelésre, egységesen 6000 Ft/félév és 1 kredit jár érte. Az ELTE TTK-n nincs kötelező testnevelés, de a NEPTUN-ban meghirdetett általános testnevelés kurzusokra bárki jelentkezhet.

 

További lehetőségetek a sportösztöndíjasok által vezetett edzéseken van, több mint 30 sportág közül tudsz választani a kézilabdától kezdve a spinning-en át a falmászásig mindenféle sportágban kipróbálhatod magad.

 

 • Sportrendezvények

A rendszeres mozgás mellett biztosítunk olyan sporteseményeket, ahol akár több száz ELTE-s hallgatótársaddal együtt megmutathatod, milyen egy csapatban játszani. A sportrendezvényeink is mindenki számára elérhetőek.

 


 


Szolgáltatások és a Hallgatói Alapítvány

 

Az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány számos szolgáltatással (mint fénymásolás, szakdolgozatkötés, érettségi előkészítő) vár minden TTK-s hallgatót. Ezen felül számos rendezvényt szervezünk vagy segítünk megvalósítani, ideértve ugyanúgy a bulikat, mint a tudományos előadásokat, konferenciákat. Ezen kívül fontos tevékenységünk a természettudományok és TTK-s képzés népszerűsítése középiskolákban.

 

Ha szívesen csatlakoznál az Alapítvány önkénteseihez vagy csak van egy jó ötleted, hogy mire lenne szükség a TTK-n, milyen programból van még hiány vagy mivel lehet segíteni a természettudományos oktatást, akkor keress minket!

Irodánk: Déli Tömb 00.734 (+36 1 372 25 00/8002-es mellék, elnok(kukac)alapitvany.elte.hu)

 

 


 


Ügyintézés, hasznos linkek gyűjteménye

 

Itt ahhoz találsz segítséget, hogy az évkezdésnél -de akár a későbbiekben is- a legegyszerűbben megtaláld, mit-hol tudsz elintézni.

 


 


Ki-kicsoda

 

Sok új nevet hallhattok majd, akiknek adott esetben még az irodáját is tudni kell, hogy hol van. Ebben lehet segítségetekre, hogy összegyűjtöttünk néhány olyan személyt, aki fontos lehet az Egyetemi éveitek alatt, vagy

mert rendszeresen kapcsolatot kell tartani vele, vagy mert ELTE polgárként illik tudni, ki is ő.

 


 

 

Reméljük, sok hasznos információt sikerült átadnunk, ezzel megkönnyítve az évkezdést. Levelünket később is bármikor elérheted a ttkhok.elte.hu/golyakisokos oldalon.

 

Sikeres évkezdést, és eredményekben gazdag tanulmányokat kíván,

Az ELTE TTK HÖK Csapata :)

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.