Külügy/Foreign Affairs

Miért?

Röviden azért, mert fejleszti az embert, ha kiszakad a megszokott környezetéből. Emberileg fejlődik, mert rákényszerül az önállóságra és a rugalmasságra. Kinyílik a világ felé a sok más kultúra és szokás megtapasztalása után, elfogadóbb és türelmesebb lesz. Talpraesettebb lesz, mert külföldön a legtöbb apróság is komoly kihívássá válhat. Megtanul az ember segítséget kérni másoktól. Ezeket a dolgokat a mindennapi életben tízszeresen kamatoztathatod. Ezen felül szakmailag is komolyan előreléphetsz, betekintést nyerhetsz más szemléletekbe, más oktatási módszerekbe, hozzáférhetsz olyan tudástárhoz és eszközökhöz, amik sajnos nálunk nem elérhetőek. A meglévő nyelvtudás fejlődése és új nyelvek megtanulása is egyenes következménye az utazásnak. Az angol a fő nyelv szinte minden esetben.

Hova?

Célállomásnál a legfontosabb előre megfogalmazni miért őt választod. Van egy ország, aminek a kultúrája, nyelve érdekel és azért akarok oda menni? Van egy egyetem, aminek az oktatói messze földön híresek vagy a laboruk felszereltsége? Szeretnék minél több külföldit megismerni tanulás mellett és világot látni, bulizni? Akárhova is mész tanulni, lesznek sorstársaid, akik más országból érkeztek. Az "Erasmus életérzés" gyakorlatilag minden fogadó egyetemen megvan, azt nem az ország adja, hanem ti, akik kiutaztok oda. A többi szempontot viszont te tudod, mi motivál téged, és érdemes az alapján dönteni. Sajnos egyes országoknál a kinn tanulás lényegesen drágább a támogatás ellenére, mint máshol, mások az utazási lehetőségek.

Mikor?

Legfontosabb jó előre megtervezni, évekkel előre az utazást. A legtöbb ösztöndíjhoz kell legalább két lezárt félév BSC-n, hogy pályázhass. Erasmus esetében kell jogviszony az ELTE-vel mikor kiutazol, vagyis itthon is kell felvenned tárgyakat, amikből levizsgázol hazautazáskor, de ha csak rövid időre is utazol ki hiányozni fogsz órákról, ezért fontos nagyon előre a tervezés. Sajnos sokszor a kinn eltöltött félév csúszást jelent az itthoni tanulmányokkal, de nem kell megijedni, sokkal többet ér egy kinn eltöltött félév mindenki szemében, mint a csúszás, és szorgalom és jó tervezés esetén ez is elkerülhető, de nem könnyű. Ha mesterkézpés alatt szeretnél külföldre utazni, azt is érdemes már a BSC alatt eldönteni. Van lehetőség akár az egészet is külföldön elvégezni az Erasmus Mundussal.

Meddig?

Egy hosszabb távollét nem csak az itthoni tanulmányokat nehezíti meg, hanem a személyes kapcsolatokat is. Aki úgy érzi, nem tud itthonról elszakadni, annak mindig ott vannak a rövid lehetőségek, de a legtöbb ösztöndíj egy szemeszterre szól, ami meghosszabbítható egy teljes évre, akár az is megoldható hogy az ember kinn gondolja meg magát és tovább szeretne maradni. Figyelemben kell tartani viszont, hogy a pénzügyi támogatás hosszabbítás esetén nem mindig nyerhető el. Itt is a legfontosabb az előre tervezés, az előre takarékoskodás sok esetben. Érdemes viszont a lehető leghosszabb időszakot kinn eltölteni, mert ennél jobb lehetősége az embernek az életében valószínű, hogy nem lesz ennyire kedvező feltételek mellett.

Mennyiért?

Ahogy már feljebb leírtam, a költségek országokként változnak. Nem mindenhol ugyan annyi a mindennapi költségek és a szállás ára, ahogy a megítélt támogatás is. Skandinávia és pár Nyugat-Európai ország sajnos komoly önerőt is igényel, még mindig az előre tervezés a kulcsa mindennek. A pályázatok kiírásában mindig megtalálható a támogatás összege, elnyerhető rá külön ösztöndíj a hallgatói önkormányzatnál és szociális juttatások is léteznek a rászorulóknak. Népszerű megoldás még huzamosabb külföldön tartózkodás esetén részmunkaidőben dolgozni, az egyetemi hallgatókat minden országban keresik különböző pozíciókba.

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.