Állásfoglalás az ELTE polgárainak morális közösségéről

Az ELTE polgáraiként a leghatározottabban visszautasítjuk azokat a provokációkat, amelyek megsértették kollégáink, hallgatóink személyiségét. Az Egyetem vezetésének korábban kiadott nyilatkozatát támogatva fejezzük ki az ELTE morális közösségének alapelvét, aminek érvényesülése érdekében mindannyian cselekedni vagyunk kötelesek:

Elvárjuk valamennyi egyetemi polgárunktól, hogy minden oktatási, kutatási, kulturális és közéleti tevékenysége során tartsa kötelezőnek a másik ember tiszteletének elvét. Akik Egyetemünkön tanulnak, oktatnak, kutatnak, nem csupán a legmagasabb színvonalú szakmai munka követelményének kell eleget tegyenek, hanem az ország meghatározó szellemi műhelyének, normaadó közösségének is a tagjai. Ezért velük szemben morális elvárásokat is támasztunk, amelyek az alapvető emberi értékek védelmén és tiszteletén alapulnak.

Különösen nagy oktatóink felelőssége. A fiatal nemzedékek legkiválóbb képviselői tisztelik meg évről-évre bizalmukkal Egyetemünket. Kötelességünk olyan értékek közvetítésével is hozzájárulni szellemi fejlődésükhöz, amelyek az emberi méltóság és a szabadságjogok megsértésének, a kirekesztésnek, a gyűlöletkeltésnek, az embertelenségnek a feltétlen elutasítását elemi normává érlelik bennük.

Az ELTE ezzel is szolgálja a magyar nemzeti közösséget és európai kultúrát, ennek jegyében várja jövendő hallgatóit, oktatóit, kutatóit!

Az ELTE Szenátusának állásfoglalása

2013. március 18.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.