Pár szóban az e-választásról

Idén óriási változáson megy keresztül a képviselő-választásunk. Az eddigi papíros szavazás régi, nehézkes menetét egy új, gyors és
egyszerű elektronikus szavazatleadó rendszer váltja fel. Nem kell sorban állnod, sőt, még az egyetemen sem kell lenned – könnyen és villámgyorsan szavazhatsz arról, hogy ki képviseljen téged az ELTE TTK HÖK Küldöttgyűlésén.

Döntsd el online, hogy ki legyen képviselő!

Az e-választás előzményei

Az ELTE HÖK már régóta küzd a képviselő-választás lebonyolításának nehézségeivel, a papíros szavazás hátrányaival. Ezért született az a döntés, hogy a választásokat elektronikus úton bonyolítsuk le, ha lehet. Hosszú évek még hosszabb egyeztetése és szervezése után sikerült az Unipoll rendszerrel megvalósítani az elektronikus választás létrejöttét.

A rendszerről röviden

Az Unipoll egy kérdőívszerkesztő rendszer, melynek segítségével a választási bizottságok egy egyszerű felületen összeállíthatják a választói körök részére a szavazati űrlapokat. Az OMHV-hoz hasonló kérdőív kiküldésre kerül a szavazókörökbe tartozó hallgatóknak a Neptunban megadott hivatalos e-mail címeikre. A kapott linken a szavazat pár kattintással leadható. Az Unipoll rendszer a leadott voksokat folyamatosan összesíti és számon tartja a kitöltöttséget is. A szavazás teljes menete anonim módon zajlik, mivel minden egyes hallgatót a Neptunban megadott e-mail címe alapján azonosít a rendszer (nevek helyett), amelyekhez az Oktatási Igazgatóság munkatársain kívül senki más nem fér hozzá. A leadott szavazatokat is titkosítva tárolja a rendszer, még a Választási Bizottság is csak a szavazás állását tudja ellenőrizni.

A választás megvalósítása

A képviselő-választás jelöltállítási időszaka március 18-tól március 29-ig tart. Ezalatt bárki jelentkezhet képviselőnek. A jelöltállítás végén a Választási Bizottság tagjai összeállítják az online szavazólapokat, és (titoktartási kötelezettséggel) beviszik szavazókörönként az Oktatási Igazgatóságtól megkapott címeket. A szavazási időszak április 2–16. között lesz. Mivel a rendszer csak az e-mail cím alapján azonosítja a hallgatókat, egy ember csak egyszer tud szavazatot leadni. Fontos megemlíteni, hogy az Unipoll rendszer, amennyiben a hallgató nem véglegesítette a szavazat leadását, a leadási procedúrát megkezdettnek, de nem befejezettnek tekinti mindaddig, amíg a hallgató újra fel nem keresi a szavazási felületet az e-mailben kapott linkről és nem véglegesíti azt. A választási időszak végén a rendszer lezárja a szavazatok fogadását. A Választási Bizottság véglegesíti a rendszer által közvetített adatokat, majd kihirdeti a választás végeredményét.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.