földtudomány

Az Egyesült Biológus Hallgatók Szövetsége magashegyi túrát szervez a Szörényi havasokba (Szárkő- és Godján-hegységekbe).
Ideje: 2014. augusztus 2-10.
Költsége: 4000 Ft
Részletek az EBiHal facebook oldalán: https://www.facebook.com/ebihalegyesulet
Részvételi szándékodat jelezd a facebook-eseményen:
https://www.facebook.com/events/1485467448364524/
vagy az alábbi e-mailcímen:
aeron@ttkhok.elte.hu

2013. szeptember 4–7. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem ad otthont a „Hierarchical Flow Systems in Karst Regions” című nemzetközi szimpóziumnak. A konferencia célja, hogy összekapcsolja a karsztkutatást és a felszín alatti vízáramlások elméletét és gyakorlatát. A rendezvényre több mint 100 kutató jelentkezett 25 országból.

A konferenciát Tóth József, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék címzetes egyetemi tanárának tiszteletére rendezik. A professzor volt az első, aki 1962–1963 között a felszín alatti vizek hierarchikus természetét analitikus vizsgálatokkal bizonyította Kanadában.
A rendezvényt kétnapos kurzus előzi meg (2013. szeptember 2–3.), amely a szimpózium két fő témakörének, a regionális felszín alatti áramlási rendszerek és a karsztrendszerek hidrogeológiai működésének elméleti és gyakorlati hátterével ismerteti meg a résztvevőket. A tanfolyamok PhD-kurzusként is felvehetők, az ELTE-s doktoranduszok ingyenesen látogathatják azokat.
A szimpóziumot a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezetének (IAH) Regionális felszín alatti vizek áramlásával foglalkozó (RGFC) és Karszt hidrogeológiai (KC) Bizottsága, a Barlangkutatók Nemzetközi Szervezetének (UIS) Karszt hidrogeológiai és szpeleológiai bizottsága szervezi. A konferencia elnöke Mádlné Szőnyi Judit, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense. A rendezvény a Természettudományi Kar Kari Tanácsától „Eötvös Conference in Science” minősítést kapott.
Részletes program

Időpont: 2013. szeptember 4–7.
Helyszín: ELTE TTK Gömbaula (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

forrás: elte.hu

Mint minden évben, a Földrajzos Klub a Földrajz- és Földtudományi Szakterülettel karöltve idén is megrendezi a Földrajzos Napot. A szokásokhoz híven, a szorgalmi időszak utolsó napján már délutántól lehetőséged nyílik, hogy földrajzos oktatók és hallgatók társaságában fogyaszd el a hideg sörödet! A tanár-diák focimeccsen kívül lesz még játékos vetélkedő, nosztalgia-beszélgetés, illetve néhány meglepetés, hiszen idén 20 éve, hogy megalakultunk!

Tervezett program:

  • 16:00-17:00: tanár-diák focimeccs
  • 17:00-19:00: nosztalgia-beszélgetés + meglepetés :)
  • 19:00-20:00: játékos vetélkedő + még egy meglepetés :)
  • 20:00-tól beszélgetés némi sör, bor, üdítő társaságában

 

Helyszín: Nándorfejérvári Úti Kollégium - Budapest XI. ker., Nándorfejérvári út 13.

Gyertek el, hiszen ez a nap tényleg csak a miénk! :)

2012 tavaszán magyar utazók különleges célt tűztek ki maguk elé. A senki által még meg nem mászott Asanbusna csúcs elérésén kívül, az ott élő elzárt őserdei közösséget is megakarták ismerni.

Ha érdekel, hogy mit jelent ma az esőerdők írtása, mi az amit egy elzárt közösségtől tanulhat, a mi civilizált világunk, gyere el a Földrajzos Klub rendhagyó előadására, 2012. november 27.-én kedden, 18 órási kezdettel a Kitaibel Pál teremben (D 0-823).

Az esemény facebook eventje:
http://www.facebook.com/events/562249760468480/
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.