Miért jó képviselőnek lenni?

Azért jelentkeztem képviselőnek, mert éreztem a csoporttársaim bizalmát abban, hogy érzik, tényleg tudnék értük tenni érdemben. Ez volt a legfontosabb célom is, hiszen a hallgatói érdekképviselet a Hallgatói Önkormányzat képviselőjeként a leginkább működőképes.

Az alatt a közel két év alatt, mely két ciklust ölelt fel, igen sok mindennel gazdagodtam. Az első és legfontosabb, hogy megismertem a bürokráciát. Sokkal könnyebben és lendületesebben tudok viszonyulni minden papíros dologhoz, hiszen a hallgatói érdekképviselet ideje alatt ennek kezelése mindennapossá vált. Egyébként ezt álláskeresésnél is értékelik, hiszen a tapasztalat gyakran előny!

A másik, hogy hallgatótársaimra vonatkozó dolgokkal mindig képben lehettem, mindig közvetlen közelségből figyeltem a dolgokat, és próbáltam úgy alakítani azokat, hogy senkinek ne váljanak hátrányára. Fontos ismérve egy jó képviselőnek  – a felkészültsége és a naprakészsége mellett –, hogy fel mer szólalni, és el meri mondani tapasztalatát, mellyel tehet a hallgatókért. Kiemelném, hogy milyen lényeges a kommunikáció szerepe, kis rutint szerezve egyes állásinterjúknál például határozottan jó tapasztalatot adhat a beszédtechnikánál és az érvelésnél.

Persze, ez állandó és fix energiabefektetést igényel, de ha folyamatosan követed az eseményeket és foglalkozol a dolgokkal, akkor mindig képben lehetsz. Gyakran egy-egy ülés bizony igen hosszúra tud nyúlni, de ez a lényeg, hiszen vélemények nélkül nincs érdekképviselet. Amennyiben valóban tenni szeretnél hallgatótársaidért, alakítanád a közéletet, és a későbbi életedre vonatkozóan is tapasztalatokat szeretnél gyűjteni, úgy ajánlom, hogy jelentkezz képviselőnek, és kapsz mellé még egy nagy közösséget is, ahol vélhetően nem egy barátra találhatsz!

Vara Bálint


Amikor képviselő lettem, számomra egyértelmű volt, hogy kötelességem összefogni a matekosok igényeit, hogy ez alapján alakíthassam egyetemi életünket. Hely híján csak két fontos dolgot emelek ki most.

Nagy igény volt arra, hogy a mentorok képzése jelentősen fejlődjön, csak olyanok válhassanak mentorrá, akik érdemesek erre, ennek megfelelően – először a szakon, majd a karon is – több újítást is szorgalmaztam a rendszerben, melyeknek mostanra érezhető a hatása (sok jelentkező van, és a mentorok többsége a félév végéig jól végzi a munkáját).

Mindig fontos volt számomra, hogy a TTK HÖK egy helyes elvek mentén működő szervezet legyen. Persze nagy kérdés, hogy mit is jelentenek a „helyes elvek”, ezt egy képviselő feladata (is) eldönteni az általa képviseltek gondolatai alapján. Nekem ezek főként a demokratikusság és a hallgatóközpontúság voltak, valamint számomra elvárás, hogy mindig a lehető legjobb munkát végezzük. Mindig is tartottam, hogy a „HÖK-ösök” ugyanolyan hallgatók, mint a többiek, csak éppen ők ezzel foglalkoznak szabadidejükben, viszont fontosnak érzem, hogy ha ezzel foglalkoznak, akkor szívből tegyék, és dolgozzanak sokat. Célom volt, hogy a HÖK mind a tevékenység szintjén, mind pedig megítélésében a helyén legyen. A TTK HÖK megújított Alapszabályának, tehát a működését meghatározó szabályzatnak a kialakításában is részt vettem, ezen elvek mentén haladva.

Két éven keresztül voltam képviselő, azt gondolom, ez idő alatt sikerült a céljaim egy jelentős részét megvalósítani, vagy amit nem, abban is fejlődés történt. Persze ezt a matekosoknak kell megítélni, hogy jó volt-e az irány, megérte-e engem képviselőnek választani. Határozottan úgy gondolom, hogy akinek van egy kis elképzelése arról, hogy milyennek kéne lennie a hallgatók életének az ELTE TTK-n, annak érdemes megfontolnia, hogy jelentkezik képviselőnek. A HÖK-nek még rengeteget kell fejlődnie ahhoz, hogy igazán jól működjön és minden olyan feladatot ellásson, amire hivatott, az viszont csak rajtatok múlik, hogy fog-e fejlődni.

Kuti Péter


Több tisztséget is betöltöttem, és meggyőződésem, hogy a képviselőség volt a legfontosabb dolog, amelyet TTK-s hallgatótársaimért tettem. A Küldöttgyűlés választja meg és számoltatja be a tisztségviselőket, a képviselők határozzák meg, hogy merre tartson a TTK HÖK. Mikor képviselőnek jelentkeztem, megfogalmaztam, hogy mi az, ami szerintem jó a TTK-nak és a TTK-s hallgatóknak, és a Küldöttgyűlésben ezek alapján döntöttem. Más képviselők egyetértettek velem vagy épp mást gondoltak jónak egy-egy kérdésben. Aztán a többség szava döntött.
Ezért bíztatok mindenkit, hogy jelentkezzen képviselőnek, ha meg tudja fogalmazni magának, csoporttársainak és a többi TTK-snak, hogy milyennek kéne lennie a TTK HÖK-nek, és képes ezért annyit tenni, hogy ezt vállalja a döntéshozás során.

Dukán András Ferenc


Leginkább két fő oka volt annak, hogy négyszer képviselőnek jelentkeztem. Az egyik ilyen, hogy sok tehetséges szaktársat láttam, akik végül nem vagy nem terv szerint végezték el a matematika szakot. Úgy gondoltam, hogy ezek közül volt pár olyan eset, amin lehetett volna segíteni. Én is sokszor kaptam segítséget szaktársaktól, felsőbb évesektől, ami jól jött kritikus pillanatokban. Nem mellesleg a velük töltött idő közben sokat formálódott a szemléletem, a gondolkodásmódom, amit nem bánok, sőt hasznos bizonyultak a későbbiekben is. Fontos volt számomra, hogy megteremtsük a lehetőséget az ilyen kapcsolatok kialakulására, valamint az is, hogy ha valaki segítségre szorul, annak legyen kihez fordulni.A másik fontos ok a saját felelősségérzetemből fakadt.

Azt gondolom, hogy minden ember felelős a személyes környezetéért, ezért kötelessége tenni is érte, vagy legalábbis jó, ha tesz. Én szerettem az ELTE-re járni (főképp a társaság miatt), így bennem könnyen megfogalmazódott ez a dolog.
Úgy gondolom, hogy ha valaki érzi magában, hogy nagyobb körben is képes tenni valamit a közösségért, azt támogatni kell.

Hermán Dániel

Anno amikor képviselőnek jelentkeztem, hajtott a kíváncsiság, hogy mivel jár a képviselőség. Illetve mindig is fontos szerepet töltött be az életemben a közéleti tevékenységekben való részvétel, és fontosnak tartottam már akkor is az érdekképviseletet.
Az elmúlt 2 ciklus képviselőség nagyon sok tapasztalatot szolgáltatott, és egy nagyon jó platform a kommunikációs készség fejlesztésére.

Balogh Dániel

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.